top of page

Programmers Day!

Uppdaterat: 26 jan. 2023


Vardagen för de allra flesta människor idag, är mer eller

mindre datoriserad, men hur ofta tänker vi på alla de som gör det möjligt och vilket jobb de måste lägga ner? Det vill säga alla programmerare som kodar varenda lilla detalj för att vi ska uppleva gränssnittet som behagligt, attraktivt och funktionellt. Den 13 september infaller den internationella ardagen för de allra flesta människor idag, är mer eller

mindre datoriserad, men hur ofta tänker vi på alla de som gör det möjligt och vilket jobb de måste lägga ner? Det vill säga alla programmerare som kodar varenda lilla detalj för att vi ska uppleva gränssnittet som behagligt, attraktivt och funktionellt. Den 13 september infaller den internationella



Vad är det som gör MODOYO till en bra arbetsplats?


- Dels är det mycket kreativ frihet, dels finns det utrymme för ansvarstagande och ägandeskap. Alla här är inte bara programmerare. Några jobbar som level designer eller grafisk designer, andra jobbar som konceptutvecklare eller programmerare.

Namn: Magnus Bentling

Befattning: CTO på MODOYO

Bakgrund: fick upp intresset för programmering i sjuårs ålder i samband med sitt undersökande för hur data-spelen fungerade. Insåg att man kunde komma långt med små medel.

Tillsammans jobbar alla mot ett gemensamt mål där ingen jobbar var för sig, utan alla bollar med varandra. Det är det som gör det så roligt; att få ta del av alla delar i utvecklings-processen.



Hur långt tid tar det att ta fram ett spel och hur ser processen ut?


- Det är svårt att säga hur långt tid det tar. Generellt sett tar små spel mellan 6-12 månader när man väl vet vad spelet är, medan större produktioner tar 4-5 år.


Framtagningen av ett spel har två faser. Först en "discovery fas" där man jobbar i cykler, s.k. sprintar för att ta fram en grov idé om vad man vill göra för typ av spel. Målet är att så snabbt som möjligt hitta kärnan i spelet och vad som är det roliga. I andra fasen går man över till produktionen och gör alla assets, grafik och levels samt funktionalitet. Mycket av det man gör i första fasen får man vara beredd på att kasta. Det kan ta en hel vändning och det kan hända att något som en person har har jobbat med något i flera år, inte kommer med i slutproduktionen.


Det låter tufft. Har du tips på hur man klarar av en sådan vändning rent mentalt?

- Man får försöka tänka att även om ens del inte kom med, så har man varit en del i processen att ta fram spelet, den aspekten kommer alltid att finnas. Om man inte trivs med den formen av osäkerhet, så är spelprogrammering kanske inte något man bör hålla på med. I vår bransch är det viktigt att kunna borsta av sig och inte ta det personligt.


Hur behöver man vara vara som person för att gilla programmering och kan alla lära sig att programmera?


- Programmering är ett kreativt yrke. På bra dagar går man plötsligt hem och vet inte var tiden försvann, medan på de mindre bra dagarna fastnar man i detektivarbete. Det gäller därför att man gillar lösa problem och pussselläggande. Man bör ha en läggning mot att gilla logiska problem.

Vem som helst kan lära sig att programmera, men inte alla kan bli duktiga. Nyckeln är att man måste gilla de problem man ställs inför och tycka att problemen är roliga och intressanta.


Vilka spel kan du rekommendera?


- Civilization (ett stort strategispel), Hearthstone (mer vänlig för nybörjare) och Rocket league (fotboll för bilar)


 

Att programmerarens dag inträffar just den 13:e september beror på att det är den 256:e dagen på året. 256 är det antalet olika värden en ”byte” kan innehålla, det vill säga en lagringsenhet i en dator som alltså kan ha ett värde mellan 0 och 255.

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page